Nimen tarina

Yhtyeemme nimi on juuri niin keksitty kuin se kuulostaa. Se syntyi olosuhteiden pakosta ja asiallisen puntaroinnin jälkeen. Ennen Transkaakkoa olimme toimineet nimellä Balkanin Juhla. 90-luvun puoliväliin tultaessa se alkoi kuitenkin vaikuttaa irvokkaalta ja harhaanjohtavalta nimeltä. Yhteiskunnallinen tilanne Balkanilla näyttäytyi kaikkena muuna kuin juhlana, eivätkä selityksemme, että, hei, me juhlimme balkanilaista musiikkikulttuuria emmekä verikekkereitä, oikein kuulostanut vakuuttavalta. Lisäksi olimme kyllästyneet ainaisiin ”Balkanin Juhla, ai niinku se makkara” -vitseihin (joku vegetaristi tosin luuli, että nimemme viittaa jogurttiin). Toisaalta monet olivat kyllä ihastuneet nimeemme. Mutta kun samoihin aikoihin kokoonpanossamme tapahtui muutoksia ja vieläpä ryhdyimme entistä enemmän suosimaan omia sävellyksiä Balkanin alueen sävellysten asemesta, päätimme vaihtaa nimeä. Balkanin Juhla oli palvellut meitä kelvollisesti, mutta nyt se sai mennä.

Muistan viettäneeni pitkiä iltoja listatessani ehdotuksia. Mitä niitä nyt olikaan: Soma, Uumen, Kosmo, Kaakko… osa niistä päätyi myöhemmin laulujemme nimiksi. Laitoin listan treenikämpän seinälle, istuimme kahville ja aloitimme ristiäiset. ”Kaakko” soinnahti heti mukavalta. Se tuntui hyvältä lausuttuna, maistui terävältä ja viittasi sopivasti vaikutteidemme ilmansuuntaan ja mikä ettei uuteen, sähköisempään nupit kaakkoon -soundiimme. Mutta jotenkin se oli kuitenkin liian paljas ja kevyt. Listalla taisi myös olla ”Trans”, joka sitten jonkun ehdotuksesta liitettiin ”kaakkoon” yhdyssanan etuosaksi pehmentämään ja täsmentämään nimemme sanomaa: ikään kuin kaakkoiset vaikutteet siis kulkeutuisivat jonkin suodattimen läpi ja muuttuisivat käsissämme omalaatuiseksi mutaatioksi. Ehkäpä etuosan oli tarkoitus myös viitata ”liikkeeseen”, tanssiin ja transsiin, vaikka sinänsä laulujamme on hieman vaikea tanssia, enkä ole sitäkään kuullut, että joku meistä tai joku kuulijoista olisi koskaan vaipunut totaalisesti toisiin olotiloihin musiikistamme.

Hyväksyimme nimen ja aloitimme uuden luvun yhtyeemme historiassa. Joskus mietin, onko Transkaakko sittenkin liian teennäinen, liian selittävä tai jopa kömpelö nimi. Mutta kukaan ei ole siitä pahemmin valittanut. Ja onhan se taatusti ihan itse keksimämme eikä mistään lainattu tai varastettu.

Transkaakon puolesta, Janne Mäkelä